Loading

Bestil i dag eller book tid i vores butikker · 100 dages gratis ombytning & retur

Club
Jakkesætsguiden til bryllupperJakkesætsguiden til bryllupper

Jakkesætsguiden til bryllupper

Læsetid: 4 minutter

Jakkesætsguiden til bryllupper

Læsetid: 4 minutter

Dresscode til bryllup for mænd 

Når bryllupsklokkerne snart skal lyde og kærligheden fejres, er valget af påklædning afgørende for både gommen, forloveren og gæsterne. I dette blogindlæg udforsker vi dresscode til bryllup for mænd og deler værdifulde tips og 'regler', der sikrer dig det rette valg af bryllupspåklædning, som du både stråler og føler dig tilpas i på den store dag, uanset din rolle i begivenheden.


Gommen

Som gom er det ekstra vigtigt at vælge det helt rigtige jakkesæt til sit bryllup. Traditionelt vælger gommen en sort, grå eller blå blazer-jakke med matchende habitbukser og en hvid skjorte, hvor en tilhørende vest er et klassisk og stilfuldt tilvalg. Uanset hvilken farve jakkesæt du vælger, er det meget vigtigt at vælge jakke og bukser, der passer dig perfekt i størrelsen og sikrer en flot silhuet. 


Din påklædning er på denne dag, som alle andre dage, et udtryk for din personlighed. Derfor er det vigtigt, at du vælger et jakkesæt, som du er komfortabel i, både i forhold til pasformen, der naturligvis skal sidde lige i skabet, men også i forhold til din udstråling og fysiske holdning. Et godt tip er desuden, at vælge et jakkesæt i et let materiale, hvis brylluppet afholdes om sommeren eller i et varmt klima. 


Forloveren  

Som forlover er det vigtigt at matche gommens stil, men stadig sætte sit eget  personlige præg på tøjet, selvfølgelig uden at ”outshine” gommen, altså at være bedre eller mere ekstravagant påklædt og dermed løbe med opmærksomheden. Det kan være en god idé at vælge en jakke og bukser i en anden farve end gommens, men stadig holde sig til en traditionel farve som sort jakkesæt, grå jakkesæt eller blå jakkesæt


Gæsten  

Som gæst til et bryllup er det vigtigt at respektere dresscoden. Hvis der er angivet en dresscode i invitationen, skal du som udgangspunkt følge den. Hvis ikke, er det i langt de fleste tilfælde stadig det smarteste at gå med en formel stil i form af et jakkesæt. 


Som gæst kan du også vælge at vise din personlige smag, fx med valg af beklædning i bestemte farver eller spændende mønstre ud fra dine præferencer – men husk at undgå at tage opmærksomheden fra bruden og brudgommen. 


Generelle dresscode-tips 

Uanset om du er gom, forlover eller gæst, er der nogle generelle tips og regler at følge. Det er vigtigt at have rent og strøget tøj på, så det ser pænt og præsentabelt ud. Det er også en god idé at have et matchende slips eller butterfly og en lommeklud for at fuldende det mere formelle look. Hvis brylluppet er om sommeren, kan det være fordelagtigt at bære lette materialer, såsom bomuld eller linned, for at undgå at blive for varm og utilpas. 


I det hele taget er jakkesættet et klassisk og stilfuldt valg til bryllupper, og ved at følge disse tips og regler kan du sikre, at du ser godt ud og føler dig godt tilpas på den store dag. 


De mest almindelige typer dresscode til bryllup

Hvis der er angivet en dresscode til brylluppet, er det vigtigt at følge den for at respektere brudeparrets ønsker og for at undgå at skille sig ud på en uhensigtsmæssig måde. Dresscodes kan variere afhængigt af typen af bryllup, men herunder finder du en oversigt over nogle af de mest almindelige dresscodes, som man kan støde på i en bryllupsinvitation. 


  • White tie: Den mest formelle af alle dresscodes, som defineres ved en sort habitjakke med silkerevers og bukser med en satindetalje på siden. Dertil en hvid skjorte med vest, butterfly og lommetørklæde samt et par sorte lædersko til at  fuldende looket.

  • Black tie: Denne dresscode er mindre formel end white tie, men stadig i den formelle kategori. Black tie kendes ved en sort smoking med en butterfly, en hvid skjorte og sorte lædersko.

  • Semi-formal/cocktail: Denne dresscode er mindre formel end black tie og dækker over et mørkt jakkesæt med en lys skjorte og et matchende slips eller en butterfly.

  • Festligt: Denne dresscode er mindre formel end semi-formal/cocktail og giver mulighed for mere personlig stil med et mindre stift jakkesæt eller en blazer med en skjorte i en vild farve eller med mønster.

Det er vigtigt at huske på, at dresscodes kan variere afhængigt af den specifikke begivenhed, så sørg altid for at undersøge dresscoden på forhånd og kontakte brudeparret eller arrangøren, hvis der er tvivl om, hvad der forventes.


Må man have sort på til et bryllup?

Dette spørgsmål rejser en vigtig diskussion, primært når det kommer til kvinders påklædning til bryllupper. I mange kulturer og traditioner er sort farven, der er forbundet med sorg og begravelser, og derfor er det ofte en farve, som kvinder undgår at bære til bryllupper. Her er det vigtigt at bemærke, at reglerne om farver i kvinders påklædning til bryllupper kan variere betydeligt afhængigt af kulturelle normer og personlige præferencer.


Når det kommer til mænds påklædning til bryllupper, er sagen mere klar. Sorte jakkesæt eller smoking er generelt accepterede og stilfulde valg, især til mere formelle og traditionsbundne bryllupper. Sort er en tidløs farve, der symboliserer elegance og raffinement, hvorfor det er et glimrende farvevalg til jakkesæt til alle mænd – og som tidligere nævnt passer det sorte jakkesæt til både gommen og mandlige gæster.


Det korte svar til spørgsmålet, om man må have sort på til et bryllup, er altså ja – du kan trygt vælge sort til et bryllup og vide, at du vil se både elegant og passende ud. For kvinder kan det dog være en god idé at overveje andre farver for at være på den sikre side med påklædningens betydning i bryllupssammenhæng.


Hvilke farver må man ikke have på til et bryllup?

Farver, som man kan og ikke kan bære til et bryllup – enten som kvinde eller som mand – er ofte bundet i tradition og symbolik. En af de farver, som traditionelt set er blevet betragtet som en no-go til bryllupper, er hvid; denne farve er forbeholdt bruden og symboliserer uskyld og renhed. Som kvindelig gæst skal du derfor selvfølgelig ikke tage en hvid kjole på, men faktisk vil mange mene, at farvereglen også gælder mænd til bryllupper, og du bør derfor undgå at iføre dig et hvidt eller cremefarvet jakkesæt uden tilladelse fra brudeparret. Det at bære hvid til brylluppet kan nemlig opfattes som en mangel på respekt for bruden og hendes særlige dag, hvilket du som bryllupsgæst for alt i verden ikke ønsker at udtrykke.


Hvad betyder dresscoden “black tie”?

"Dress to impress" er sigende, når det kommer til dresscoden "black tie", som består af en sort smokingjakke, en hvid skjorte og en sort butterfly. Denne dresscode er synonym med elegance og formel påklædning og bruges ofte til mere formelle bryllupper og andre meget højtidelige begivenheder såsom gallamiddage og lignende. Hvis du modtager en bryllupsinvitation med "black tie" som dresscode, forventes det, at du klæder dig på en bestemt måde for at opretholde den høje standard for begivenheden.

Udforsk udvalget